Connect toyoutube
    • facebook
    • twitter
    • gplus
    • youtube
    • pinterest
    • rss
  • Ylvas blogg
    Kyrka

    Relation och snålhet

    I fredags bjöds jag in till samtal om snålhet av Marika i P4, ett radioprogram på eftermiddagstid. Väldigt spännande! Snålhet i relationer där jag kunde lägga tonvikten på ekonomi! Hur viktigt är det inte att förstå den man ska leva tillsammans med. Ekonomi är ju ett så tabubelagt ämne att ta upp.

    Första frågan gällde om man var snål om man tar upp frågan om äktenskapsförord innan man ska gifta sig. Inget självklart samband finns med snålhet och att se om sitt hus. Men kanske det är vanligare bland snåla att vilja skriva äktenskapsförord. Eller ska man vända på steken och undra om den andra ger uttryck för girighet att ifrågasätta detta.

    Vad är då äktenskapsförord? Jo, när man gifter sig träder äktenskapsbalken i kraft. Det är den lag som bland annat styr hur egendom ska delas upp när äktenskapet upplöses. Det kan ju ske på två sätt, genom skilsmässa eller  dödsfall. Det normala är att alla egendom som makarna äger utgör s.k. giftorättsgods. Då har man vid skilsmässa rätt till hälften av det gemensamma värdet (efter att skulderna dragits av för var och en). Vill man att viss egendom eller allting ska behållas av den som står som ägare till det så skriver man ett äktenskapsförord och gör om egendomen till enskild egendom. Båda ska skriva under och handlingen ska skickas in till Skatteverket för registrering.

    Förr, när det fanns arvsskatt, kunde det bli tokigt om man skyddade sin egendom för ev. skilsmässa, men när man dog så fick maken ett större arv än det annars skulle ha blivit och skatten blev onödigt hög. För make ärver ändå den enskilda egendomen om makarna enbart har gemensamma barn eller inga alls.

    Därför finns anledning att nu ha som regel, snarare än undantag, att blivande makar skriver äktenskapsförord före bröllopet. Det borde bli en helt naturlig del. När man bott ihop en längre tid kan man väl göra om, tillbaka till giftorättsgods. Med tiden flätas ju ekonomierna ihop och det är svårt att veta vad och vem som har lett till vad.

    Några viktiga orsaker till äktenskapsförord är om man har ett eget företag, ett aktiebolag, som man drivit under ett antal år och behöver kunna driva oförminskat vidare eller om man ärvt en sommarstuga eller bostad som man vill ska gå vidare på sin sida av släkten. Föräldrar kan förekomma den här diskussionen genom att skriva in i gåvobrev eller testamente att egendomen ska vara enskild. Det är smart för de flesta att göra.

    Jaha, låter det snålt att säkra att få behålla viss egendom om förhållandet skulle ta slut genom att man går skilda vägar? Nej, jag tycker att man kan se det som vi gör när vi tecknar försäkringar. Vi vill inte att det ska hända, men om det händer så vet jag bättre hur det blir.

    Men snåla personer finns. Är det något att se upp med? Absolut, i alla fall om det är stor skillnad i hur ni är, så att den ena kräver och aldrig bjuder till och den andra hela tiden delar med sig och är väldigt generös. Då kanske man överhuvudtaget inte ska flytta ihop. Några signaler kan vara att han/hon glömmer plånboken hemma titt som tätt, eller har shopping som stort fritidsintresse. Eller viktigast: att inte kunna prata om pengar överhuvudtaget. Öppenhet är A och O för att kunna samarbeta om det gemensamma livet, hemmet och ekonomin.

    Om skribenten: Ylva Yngveson
    Ylva Yngveson
    Ylva Yngveson
    Ylva Yngveson är privatekonomisk analytiker som bevakar de flesta frågor och regelverk som påverkar hushålls och individers ekonomi.
    • twitter